99€ ostust kingituseks Mood Hair Bodyguard Frizz Controller 150ml väärtuses 12.95€(Kehtib kuni kingitusi jätkub)
Liitu meie uudiskirjaga ja naudi -10% soodustust esimeselt ostult!

Kõhukinnisus - Kuidas sellest vabaneda?

Kõhukinnisus - Kuidas sellest vabaneda?

Jaga
23.03.22

Kõhukinnisus on teema, millest rääkimine võib kohati olla piinlik ja ebamugav. Siit leiad vastused oma küsimustele, mis on normaalne ja mis mitte. Mis vajab rohkem tähelepanu ja millal pöörduda abi saamiseks oma tervishoiutöötaja poole.


Mis on kõhukinnisus

Kõht kinni?


Kõik teavad seda tunnet, kui kõht kinni on. Sina tead, mina tean. Naabrinaine teab. Kõik on seda elu jooksul kogenud ja keegi ei taha seda kunagi uuesti läbi teha. 


Meditsiiniliselt loetakse kõhukinnisuseks(1) roojamist vähem kui kolm korda nädalas. Aga see ei pruugi alati nii olla. Kuna iga inimene on erinev, võib sinule tavapärane roojamine olla ka kaks korda nädalas. Seni kuni kõhukinnisus ei tekita sulle ebamugavust ja sa ei kaldu oma tavalisest  “mustrist” palju kõrvale on kõik korras. 


Kõht kinni tähendab ka seda, et sinu roe ehk väljaheide on konsistentsilt kõva ja sul on seda raske väljutada. Isegi kui sa oled ennast just tühjendamas käinud, on tunne, et tahad uuesti tualetti minna.

Kõhukinnisusega kaasneb tihti ka kõhuvalu ja isu kaotus(2).


Kõhukinnisuse tundemärgid:

  • Kuiv, kõva, tükiline väljaheide
  • Ebatavaliselt suur või väike kogus väljaheidet
  • Kõhuvalu ja pakitsus
  • Iiveldus ja isutus
  • Tunne, et ei suuda soolt täielikult tühjendada
  • Gaasid soolestikus
  • Raske roojata

Mis põhjustab kõhukinnisust

Igas vanuses inimestel võib tekkida mingil hetkel olukord, kui ta kõht kinni on. Beebi kõhukinnisus, lapse kõhukinnisus, täiskasvanu kõhukinnisus, vanuri kõhukinnisus - keegi ei pääse. Õnneks on see enamasti kergesti mööduv. Aga mitte alati. Vahel võivad kõhukinnisusest tingitud probleemid saada krooniliseks(3). 


Kuigi kõhukinnisus esineb kõigil olenemata soost ja vanusest, on kõige sagedamini kõht kinni imikutel, lastel, rasedatel naistel ja eakatel. 


Kõhukinnisuse põhjuseid on mitmeid 

Kõhukinnisuse ühest põhjust(4) on keeruline määrata, seega tasub probleemide korral esmalt vaadata üle oma elustiil ja harjumuspärane toitumine, liikumine, tervislik seisund, ravimite tarvitamine, stressi tase ja keskenduda võimalike kõhukinnisuse põhjustajate tuvastamisega koduste vahenditega.


Kõhukinnisuse võimalikud põhjused:


Üheks levinuimaks kõhukinnisuse põhjustajaks on ebatasakaalustatud toitumine. Sinu toidulaual peab olema piisavalt kiudainerikkaid toiduaineid. Kiudained hoiavad toidu seedesüsteemis liikuvana ja aitavad ära hoida soolestiku ummistusi. Kiudained koos soolestikus olevate bakterite ja ensüümidega säilitavad seeditud toidu pehmuse ja seeläbi takistavad väljaheite muutumist kõvaks ja raskesti väljutatavaks. 


Kiudainete soovitatav päevane annus täiskasvanu kohta on 30g. Et seda kogust saavutada, tasub teadlikult oma toidulaud üle vaadata. Õnneks on saadaval laias valikus kiudaineterikkaid toiduaineid, näiteks täistera leib/sai, maapähklivõi, banaan, vaarikad, rukkileib, hummus.


Samuti tasub jälgida oma vedeliku tarbimist(5). Täiskasvanu päevane soovitatav miinimum vee tarbimine on 2 liitrit. Meeles tasub ka hoida, et kofeiin ja ja must tee viivad organismist oluliselt rohkem vedeliku välja. 


Tervisliku soolestiku toimimisele ja kõhukinnisuse vältimisele on suureks abiks regulaarne treening ja liikuv eluviis(6). Trenni tehes elavneb sinu pulss, hingamise kiirus, verevarustus ja lümfiringe. See omakorda soodustab sinu lihaste kokkutõmbeid, mis aitab soolestikus oleva rooja liigutamist. Seda protsessi kutsutakse ka peristaltikaks(7). Regulaarne füüsiline aktiivsus aitab sinu seedesüsteemil tervislikult funktsioneerida, sealhulgas regulaarselt soolt tühjendada.


Rutiini muutus võib mõjutada sinu seedimist. Uue dieedi proovimine, unerutiini muutused, puhkusereis, uus töökoht. Kõik loetud situatsioonid võivad mõjutada sinu tualeti kasutamise sagedust ja kohati isegi panna sind seda edasi lükkama. Häda kinni hoidmine soodustab kõhukinnisuse teket. 


Stressirohked olukorrad või perioodid mõjutavad sinu hormonaalset tasakaalu. Kui hormoonid on paigast ära aeglustub tihti ka sinu seedesüsteem. Stress paneb sind vahel unustama söömise ja vedeliku tarbimise. Seda tasub teadlikult jälgida, et hoida ennast ja oma kõhutervist parimas korras.


Raseduse ajal(8) ja enne kuupuhastust on sinu organismis progesterooni tase kõrgenenud. Progesteroon on hormoon, mida sünteesitakse naistel munasarjades ja raseduse ajal platsentas ning vähesel määral neerupealiste koores. Progesteroon vastutab lihaste lõtvumise eest ja kuna lihased on lõtvunud, muutub roojamine raskemaks. Raseduse ajal muutub sinu hormonaalne tasakaal. Hormoonid aitavad su kehal lõõgastuda ja teha lootele ruumi. Samuti võib loode kasvades suruda ema soolestikule, pärssides normaalse soolestiku talitlust ja põhjustada kõhukinnisust. Kõhukinnisus raseduse ajal võib olla ka tingitud vähenenud kehalisest aktiivsusest ja toitumisharjumuste muutustest. 


Kõhukinnisust võivad põhjustada ka osad ravimid. Kodeiini, antidepressantide ja seedehäirete vastaste ravimite kõrvalmõjuna on kõhukinnisus üsna tavaline kõrvalnäht. Samuti võib kõhukinnisust põhjustada seedimist soodustavad ravimid,seal hulgas lahtistid, kui neid liiga tihti tarbida. Keha harjub ravimitega sedavõrd ära, et nende toime ei ole enam nii efektiivne.


Kõhukinnisus võib-olla tingitud ka tervislikust seisundist

Näiteks mõjutavad seedekulgla tervisliku funktsioneerimist:

  • Närvisüsteemi häired nagu Parkinsoni tõbi või multipleksskleroos. 
  • Ärritunud soole sündroom (inglise keeles irritable bowel syndrome ehk IBS(9)
  • Depressioon
  • Kilpnäärme alatalitlus ehk hüpotüreoidism
  • Seljaaju vigastus
  • Probleemid käärsoolt ja pärasoolt ümbritsevate närvidega

Mis võib kõhukinnisusega kaasneda?

Kõhukinnisuse või kroonilise kõhukinnisusega võivad kaasneda erinevad tervislikud seisundid, mis tekitavad palju ebamugavust. 

  • Pikaaegne kõhukinnisus võib põhjustada hemorroide. Hemorroidid on tursunud veresooned, mis asuvad pärakus. Kõhukinnisus muudab väljaheite väljutamise raskeks. Kõhukinnisusest tulenevalt on rooja kuiv, tihke ja tavapärasest kogusest suurem. Selle väljutamiseks peab väga palju punnitama. Pidev pressimine ja pingutamine mõjub pärakus olevatele veresoontele ärritavalt, mistõttu need tursuvad.
  • Suur ja tihke rooja võib väljutamisel tekitada päraku seintele pisikesi haavasid ehk pärakulõhesid. Nendest rebenditest võib immitseda helepunast verd.
  • Seisund, kui rooja on nii suur ja kuiv, et inimene ei ole ise võimeline seda väljutama, kutsutakse soolesulguseks. Sellisel juhul väljaheide kõvastub sooles nii, et jääb sinna kinni ja ummistab soole. Vajalik on arstlik sekkumine.
  • Rooja välja pressimine ja pingutamine võib endaga kaasa tuua olukorra, kus väike osa pärasoolest lõtvub ja ulatub pärakust väljapoole. Seda kutsutakse ka rektaalseks prolapsiks(10).

Mis on hemorroid ja mis on pärakulõhe?

Hemorroid Pärakulõhe
Põhjustab sügelust, valulikkust ja ebamugavust roojamise ajal Põhjustab roojamise ajal tervat valu, millele järgneb põletav tunne
Võid märgata vähest kogust helepunast verd tualettpaberil
Ebamugavuse leevendamiseks on olemas teatud kreemid ja salvid, mis võivad sümptomeid leevendada Valu korral soovitatakse istuda leiges vees, et ebamugavust leevendada
Raseduse ajal konsulteeri oma ämmaemandaga, enne käsimüügi salvide ja kreemide katsetamist

 

Kõhukinnisusest tingitud hemorroidid ja pärakulõhed(11) on ennetatavad, kui hoiad meeles elustiilist tulenevaid soovitusi:

  • Söö tervislikult, mitmekesiselt ja jälgi, et sinu söögilaual oleks igapäevaselt vähemalt 30g kiudainerikkaid toiduaineid.
  • Tarbi piisavalt vedeliku s.o 1,5-2 liitrit vett päevas täiskasvanu kohta
  • Treeni regulaarselt

Kõhukinnisus beebil ja lapsel

Beebi kõhukinnisus ja lapse kõhukinnisus on paljude lastevanemate mureks. Tihti aga pole koheselt paanikaks põhjust(12).


Osadel beebidel võtab regulaarne kakamise rutiini väljakujunemine kauem aega.


Kuidas aru saada, kas sinu beebil on kõht kinni?

  • Ta kakab koguseliselt vähem
  • Kakamine nõuab talt rohkem pingutust ja punnitamist
  • Muutused kaka konsistentsis:
  • Vesine kaka
  • Väikesed kõvad kaka pabulad või üks suur tükk kakat
  • Sinu beebi kõht on kõva ja punnis, mis viitab sellele, et tal on gaasid soolestikus
  • Beebi nutab ja hoiab end väga kramplikult, mis viitab gaasidest ja kõhukinnisusest tingitud valule.

Kuidas beebit kõhukinnisuse puhul aidata?

  • Kui su beebi ei saa veel lisatoitu, paku talle 5-25 ml ploomi- või porgandimahla päevas. Kui kaka muutub pehmemaks, ära enam mahla anna.
  • Kui sinu beebi sööb juba lisatoitu, paku talle ploomi- või pirnipüreed
  • Kui beebi on piisavalt vana, et süüa putru, anna talle kaerahelbe või neljaviljahelbe putru. Hea oleks, kui valmistad pudrud ise ja võid ka kasutada kliidega putrusid, sest need sisaldavad kliisid, mis tänu kiudainetele aitavad kakal pehmeneda. Riisipuder võib kõhu rohkem kinni panna, seda võid anda kõhulahtisuse puhul.
  • Vahel aitab beebidel lõdvestuda mõnus leige vann. Vala kausiga hellalt vett tema kõhule ja tee kõhule pai. Nii hakkavad gaasid soolestikus paremini liikuma.
    Tee beebi kõhule massaaži. 
  • Kui beebi on sinu ees, siis alusta oma parema käega beebi parema käe poolt (kella liikumise suunas↷) ja tee pehmeid paitavaid liigutusi alustades tema pimesoole juurest, liigu ringi ümber tema naba  ja alla kuni vaagnani. Siis tõsta käsi kõhu pealt üles ja alusta uut pairingi jälle tema pimesoole juurest. Täit ringi ära tee.


Teine variant on masseerida beebi kõhtu küljelt, küljele. Alusta massaaži jälle samalt poolt, aga pool ringi asemel liiguta oma kätt küljelt küljele ⇄. 

Aseta oma vasak ranne beebi kõhule ja õrnalt lükka paremale poole,kuni ranne jõuab nabani, siis pane oma sõrmed kõhu peale ja tõsta ranne õhku. Seejärel tõmba sõrmedega teiselt küljelt tagasi kuni nabani, aseta ranne taas beebi kõhule, tõsta sõrmed lahti ja jätka. 

  • Võid proovida ka beebiga natukene võimelda. Pane beebi enda ette selili. Võta õrnalt ta jalad oma kätte. Vajuta vasak jalg kõverasse suunaga tema kõhu peale ja seejärel tõmba jalg sirgu tagasi. Korda sama parema jalaga. Nagu laps sõidaks jalgrattaga. Muuda võimlemine mänguliseks ja laula laule, mis selle treeninguga hästi kokku sobib(13).

Pea meeles, kõik massaaži liigutused ja harjutused beebidele tuleb teha väga õrnalt ja survet avaldada ei tohi! Beebid on nii pisikesed, et sinu pehme pai ongi piisav massaž. 


Kõhukinnisus lapsel
Väikelastel ja koolilastel esineb tihti kõhukinnisust. Lisaks tavalistele põhjustele, mis käivad täiskasvanute kohta, võib väikelaste kõhukinnisust põhjustada veel:

  • Valulik kakamise kogemus (laps hakkab valu hirmus kakamist kinni hoidma ja proovib seda vältida)
  • Pealesurutud potitreening
  • Privaatsuse puudumine
  • Elukorralduse muutumine( lasteaeda või kooli minek, või keskkonna vahetus)
  • Kooliealistel lastel vähene kehaline koormus

Kuidas aru saada, kas last vaevab kõhukinnisus?

  • Laps on viril, tujukas ja rahutu
  • Lapsel pole söögiisu
  • Kaebab kõhuvalu või ebamugavustunde üle kõhupiirkonnas
  • Päevane voodi või pükste märgamine
  • Vajadus tihti pissil käia
  • Pissimisega kaasnev valulikkus
  • Tihedad kuseteede infektsioonid
  • Gaasid soolestikus - kõht on kõva
  • Enkoprees ehk pükste määrimine roojaga. Seda aetakse tihti segamini püksi kakamisega. Tegelikult ei kaka laps püksi, vaid vedel rooja valgub ise pärakust välja justkui laps oleks püksi kakanud. 

Kuidas last kõhukinnisuse puhul aidata?

  • Paku lapsele kiudainete rikast toitu
  • Laps peab sööma regulaarsetel kellaaegadel ja vältima näksimist. 1-3 toidukorda ja 1-2 oodet.
  • Jälgima lapse vedeliku tarbimist. Väikelaps vajab 3-5 klaasi vett ja koolilaps 5-8 klaasi vett päevas.
  • Vältida rasvaseid toite, mis on kiudainete vaesed, magusaid ja valgurikkaid tooteid
  • Potitreeningut ei tohi peale suruda
  • Suunata laps tervislikult ja piisavalt liikuma ning aktiivne olema.

Kui sa oled proovinud koduste vahenditega oma beebi või lapse seedimist korda saada ja see ei ole õnnestunud, võta julgelt ühendust oma perearsti või tervishoiu töötajaga. 


Kodused vahendid ja ravimid kõhukinnisuse vastu

Glükomannan
Glükomannan(14) on konjaci taime juurest saadud lahustuv kiudaine. Glükomannanis sisalduvad ained käituvad ka kui prebiootikumid, parandades üldiselt sooles sisalduvate heade bakterite osakaalu ja soodustades seedimist.


Magneesium tsitraat
Magneesium tsitraati(15) kasutatakse paljudes kodudes, kui kellelgi on kõht kinni. Magneesium tsitraat soodustav vedeliku juhtimist soolestikku, muutes seal oleva ummistunud kuiva rooja pehmemaks ja kergemini väljutatavaks. Sellised preparaate kutsutakse ka osmootilisteks laksatiivideks. 


Meeles peab pidama, et magneesium tsitraat ei ole soovitatav kasutada kroonilise kõhukinnisuse puhul. Kuna sooltesse juhitav vedelik tuleb teistest kehaosadest, pead preparaati tarbides jooma palju vett, et vältida vedeliku puudust. Kõhukinnisuse puhul on see vajalik niikuinii. 


Pikaaegsel magneesium tsitraadi tarbimisel muutub kehas olevate elektrolüütide tasakaal ja vedeliku balanss ebatervislikuks ja seetõttu on soovitatav magneesium tsitraati kasutada väga harva. Tuleb ka jälgida tootja poolt antud kasutusjuhendit ja konsulteerida oma tervishoiutöötajaga. 


Probiootikumid ja prebiootikumid
Probiootikumid(16) on elus bakterid, mis hoiavad soolestikus tervisliku tasakaalu. Probiootikumide hulka kuuluvad Bifidobacteria ja Lactobacillus. Need on saadaval poodides ja apteekides käsimüügi ravimitena. Kodustes oludes on soovitatav süüa probiootikumide rikast toitu:

  • Jogurt
  • Hapukapsas ( ilma suhkruta)
  • Kimchi

Prebiootikume sisaldavad toidud:

  • Küüslauk
  • Sibul
  • Banaanid
  • Kikerherned
  • Porrulauk 

Laksatiivsed preparaadid
On olemas palju erinevaid laksatiivseid preparaate(17), mis aitavad kõhukinnisuse puhul. 

  • Kiudainete põhised laksatiivid, mis suurendavad väljaheites olevat veehulka
  • Õli sisaldusega laksatiivid, mis pehmendavad väljaheidet ja soodustavad seeläbi kergemat väljutamist
  • Soolestiku närve stimuleerivad laksatiivid, et suurendada roojamise vajadust.
  • Osmootsed lahtistid, mis juhivad organismist lisa vedeliku seedesüsteemi, et pehmendada väljaheiteid ja lihtsustada väljutamise protsessi.

Senna
Senna(senna alexandrina taime kaun või leht(18)) on looduslik laksatiivne preparaat, mis on kättesaadav käsimüügi ravimina kui ka internetist tellides. Senna sisaldab taime osasid, mida kutsutakse glükosiitideks. Glükosiidid stimuleerivad soolestikus olevaid närvilõpmeid, soodustades seeläbi soole tühjendamist.


Kohvi 
Osadel inimestel stimuleerib kohvi(19) vajadust tualetti minna. Kohvis sisalduv kofeiin ergutab seedesüsteemis olevaid lihaseid. Kohvis võib leida ka väikese koguse lahustuvaid kiudaineid, mis omakorda aitavad seedimisele kaasa. Küll aga tasub liigse kohvi joomisega piiri pidada, sest kofeiin soodustav kehast vedeliku välja viimist. Öeldakse, et ühe tassi kohvi kohta peaks jooma lisaks kaks klaasi puhast vett, et vältida dehüdratsiooni ehk vedelikupuudust.


Kokkuvõte

Kõhukinnisuse põhjuseid on mitmeid. Kui kõht on kinni, saad sa ise koduste vahenditega kõhukinnisust leevendada. Jälgima peab oma elustiili ja toitumist, liikumist ja teisi faktoreid, mis seedimist mõjutavad. Kui kõhukinnisusest tulenevad kaebused on kestnud kaua, mõjutavad sinu elukvaliteeti ja pärsivad sinu tavapärase elu kulgemist või kui tunned muret oma beebi, väikelapse või koolilapse kõhukinnisuse pärast, Võta ühendust oma perearsti või muu tervishoiu töötajaga, et probleeme lahendada.