Boulardii - hea probiootikum?

Boulardii - hea probiootikum?

Поделиться
27.05.2022

Kolm peamist probiootikumide rühma

Probiootikumid on elusad mikroorganismid, mis võitlevad infektsioonidega ja hoiavad tasakaalus sinu soolestiku loomuliku mikrofloora. Probiootikumid on kiiresti muutumas sama tähtsaks, kui sinu viis portsjonit värskeid puu-ja juurvilju päevas. Aga milline on hea probiootikum? 


Enamus probiootikume pärinevad ühest järgnevast probiootikumide rühmast:

  • Lactobacillus (piimhappebakter - sisaldub jogurtites ja fermenteeritud toiduainetes, probiootikum)
  • Bifidobakter (piimhappebakter - sisaldub osades piimatoodetes, probiootikum)
  • Saccharomyces boulardii (aktiivne pärmilaadne mikroorganism, probiootikum)

Kõik probiootikumid ei ole samasugused. Lactobacillus ja bifidobakter on kõige enam levinud ja kasutusel olevad piimhappebakterite rühmad. Nad tagavad soolestiku mikrofloora loomuliku tasakaalu ja loovad sinu soolestikus heade bakterite kolooniaid, et hoida sinu seedimine korras. 


Mida teha, kui sul on piimaallergia ja piimhappebakterid sinule ei sobi?

Mis on Saccharomyces boulardii?

Saccharomyces boulardii on pärmseente rühma kuuluv probiootiline pärm, mis aitab võidelda infektsioonide vastu ja hoida sinu kõhu tervisliku mikrofloora tasakaalus. Boulardiidi avastas litšii ja mangosteeni nahakestadest 1923. aastal prantsuse teadlane Henri Boulard. Boulardiid kasutatakse mitmete seedehäirete ja haiguste, mis põhjustavad kõhulahtisust, raviks(1).

 

Miks tarbida boulardiid?

Saccharomyces boulardii kasutamine aitab ravida erinevaid haiguseid nagu Crohni tõbi, Helicobakter pylori (H.pylori), kõhulahtisus, ärritunud soole sündroom (irritable bowel syndrome ehk IBS) ning haavandiline jämesoolepõletik. Kui sul on kõhulahtisus tingitud mõnest eelnimetatud haigusest, võid proovida boulardii kapsleid ka lactobacilluse ja bifidobakteri tüvede kombinatsiooniga. Samuti aitab boulardii kasutamine akne, haavandite, kõrge kolesterooli taseme, kuseteede- ja pärmseente infektsioonide puhul(2,6). 

Boulardii on näidanud häid tulemusi ka reisijate seas. Eriti, kui sinu reisi sihtkohaks on paik, mille toitumistavad ja harjumused on erinevad sellest, millega kodus harjunud oled. Vältimaks reisi nautimise asemel kõhulahtisusega kaasnevaid ebamugavusi, on soovitav tarvitada boulardii kapsleid juba enne reisile minekut. See toetab sinu soolte limaskesti ja aitab seede ensüümidel võõraid toitaineid omastada. Boulardii toetab sinu seedetrakti kahjulike bakterite eest ja tugevdab seede funktsioone, et saaksid oma reisist maksimumi. 

Kuidas boulardiid võtta ?

  • Antibiootikumide tarvitamisest tingitud kõhulahtisuse korral:
    250-500mg boulardiid kaks kuni neli korda päevas
    Clostridium difficile(2) bakteri poolt põhjustatud kõhulahtisuse korral:
    1g boulardiid päevas koos antibiootikumide raviga
  • Crohni tõve korral:
    250mg boulardiid 3 korda päevas kuni 9 nädalat
  • Haavandilise jämesoolepõletiku korral:
    250mg boulardiid 3 korda päevas
  • Helicobakter pylori põhjustatud haavandilise põletiku korral:
    Tavaraviga üheaegselt võtta iga päev kapsel, mis sisaldab endas 5 miljardit aktiivset tüvirakkude kolooniat ehk CFU’d

Boulardiid on soovitatav võtta enne magama minekut tühja kõhuga ja juua peale vett. Kui haavandid, mis vajavad ravi, asuvad suuõõnes, võib boulardii kapsli avada ja raputada sisu suhu ning keele alla ja lasta toimida. 


Enamus soovituslikud annused ei ületa 1000mg Saccharomyces boulardiidi päevas. Küll aga mõjutab sinu päevast vajadust vanus, sugu ja eelnev haiguslugu. Seega on soovitav konsulteerida arstiga, kes oskab sulle sobiva koguse määrata(3).

 

Millised on boulardii kõrvaltoimed?

Boulardii on üldiselt ohutu. Küll aga võib boulardii põhjustada teatud kõrvalmõjusid seal hulgas puhitsusi ja gaas. Väga harvadel juhtudel võib boulardii põhjustada pärmseentest tingitud põletikku - fungeemiat. See levib organismis edasi verekaudu. 

Kui sa ootad beebit, imetad, sul on nõrgenenud immuunsüsteem või kannatad pärmiallergia käes, on soovitatav boulardii tarbimist vältida.

Saccharomyces boulardii on pärmseen ja selle tarvitamine koos pärmseene vastaste ravimitega, näiteks kandidoosi ravimitega, vähendab ravimite tõhusust(4).

Kui kaua võtab aega, et boulardii hakkaks toimima?

Kui võtta boulardii kapsleid, hakkavad need toimima juba 30 minuti möödudes. Saccharomyces boulardii rakud toimetavad sinu soolestikus keskmiselt kolm päeva. Boulardii pärmirakkudel ei ole võimet soolestikust organismi imenduda ja väljuvad keskmiselt viie päeva jooksul sinu kehast(5).

Kokkuvõte

Saccharomyces boulardii on probiootiline pärm, mis aitab kaitsta ja vajadusel taastada sinu soolestiku naturaalset ja individuaalset mikrofloorat. Boulardii on hea asendus, kui sa põed laktoosiallergiat ja levinuimad probiootikumid nagu lactobacillus ja bifidobakterid on sinu puhul välistatud. Boulardii kapslid on saadaval apteekides ja tervisepoodides. 

BАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ