KOGU KAUP -20% Alates 19€
99€ ostust kingituseks Mood Hair Bodyguard Frizz Controller 150ml väärtuses 12.95€(Kehtib kuni kingitusi jätkub)
Liitu meie uudiskirjaga ja naudi -10% soodustust esimeselt ostult!

Närimisvitamiinid

Närimisvitamiinid

Jaga
14.01.21

Mis on närimisvitamiinid?

Närimisvitamiinid on, nagu nende nimigi ütleb, näritavad vitamiinid, millel on kummikommitaoline tekstuur ja -maitse ning mida on saadaval erinevates värvides, kujudes ja maitsetes. Enamasti on närimisvitamiinid siiski karukujulised. Spetsiaalsed närimisvitamiinid on olemas väga erinevate vajaduste jaoks: juuksekasvu parandamiseks ja juuste väljalangemise peatamiseks, nooruslikkuse võimendamiseks, naha tervendamiseks ja toitmiseks või hoopis selle elastsuse parandamiseks, immuunsussüsteemi tugevdamiseks, naiseliku tervise või ainevahetuse toetamiseks. Närimisvitamiine on pakis tavaliselt 45, 60 või 90 tükki ning olenevalt toidulisandi tüübist võetakse 1–4 kummikarukest päevas vähemalt 3 kuud järjest. Närimisvitamiinid koosnevad muudele kvaliteetsetele toidulisanditele sarnastest koostisosadest: erinevatest vitamiinidest, (amino)hapetest, õlidest, koensüümidest, ja ekstraktidest. Levinumad närimisvitamiinide koostisosad on biotiin (B7-vitamiin), kollageen, koensüüm Q10, hüaluroonhape, foolhape (B9-vitamiin), kanepiõli, niatsiin (B3-vitamiin) ning A, D2, D3, C, E, B6 ja B12 vitamiinid, ent leidub ka erilisemaid koostisosi, nagu õunasiidriäädikas, viinamarjaseemneekstrakt, punase apelsini kompleks või aminohape L-Teaniin. Närimisvitamiinid muutusid populaarseks 2010ndate keskpaigas, mil neid hakkasid tarvitama ja oma jälgijatele reklaamima erinevad avaliku elu tegelased, teiste hulgas Kylie Jenner, Vanessa Hudgens, Khloe Kardashian ja Emily Ratajkowski. Erinevaid närimisvitamiine välja arendavaid ja tootvaid ettevõtteid on sellest ajast peale tekkinud tohutult ning tänu konkurentsile muutub pidevalt üha paremaks närimisvitamiinide kvaliteet, tõhusus ja koostis ning laieneb ka tootevalik. Järgnevalt uurimegi, millised on närimisvitamiinide kasutegurid tavavitamiinidega võrreldes ning millised on nende potentsiaalsed ohukohad; kes võiksid närimisvitamiine tarvitada, milliseid tulemusi neist oodata ning kui kaua see aega võtab.

Parimad närimisvitamiinid Eestis

Järgnevalt tutvustame sulle kahte brändi, kelle poolt toodetud närimisvitamiinid on meie hinnangul hetkel Eestis saadaolevatest parimad.

Ivybears

Euroopa kõige müüdumad kummikaru vitamiinid on nüüd Eestis! Imemaitsvad ning lihtsasti kasutatavad Ivybears vitamiinid on 100% taimsed, gluteeni- ja sojavabad. Valmistatud ilma kunstlike magusainete -ja maitsetugevdajateta Saksamaal. Tootevalikusse kuuluvad juuksekasvu kiirendavad kummikarud, multivitamiini kompleks ning kollageeni ja hüaluroonhappe vitamiinid. [vc_row][vc_column][products columns="4" orderby="title" order="" ids="47913, 55127, 54957"][/vc_column][/vc_row]

Bears with Benefits

Bears with Benefits usub, et iga naine on kaunis. Eesmärk ei ole seda ilu muuta ega üle võõbata, vaid iluvitamiinikomplekside abil seestpoolt tugevdada ja särama panna. Kaunid juuksed, särav nahk ning pulbitsev elurõõm – erinevad kummikarud igaks päevaks ja iluvajaduseks. Ühendatud on farmaatsiauuringud looduslikkuse ning positiivse ja säästva ellusuhtumisega. Bears with Benefits on puhas, looduslik ja 100% julmusevaba. [vc_row][vc_column][products columns="4" orderby="title" order="" ids="343852, 343906"][/vc_column][/vc_row]

Millised on närimisvitamiinide kasutegurid?

Selleks, et saaksid otsustada, kas närimisvitamiinid on mõeldud sulle, on hea viia end kurssi nende kasuteguritega. Järgnevalt räägime, millised on nende eelised tavavitamiinide ees.

Neid on lihtne võtta

Paljude inimeste jaoks on suuremõõdulise tableti neelamine ebameeldiv või okserefleksi tekitav. Vitamiine võib aga vajalik olla võtta mitu korda päevas, tihti ka mitu tabletti korraga, mistõttu muutub see kohustus ebamugavaks ning vitamiinide võtmine jääb pooleli. Laste jaoks võib aga mõne toidulisandi neelamist takistada selle kummaline maitse. Närimisvitamiinid meenutavad nii maitselt kui ka tekstuurilt kummikomme ja on lihtsasti söödavad, mistõttu pole vajadusel ka mitme vitamiini võtmine korraga sugugi ebameeldiv – hoopis mõnus.

Närimisvitamiinidel puuduvad omavahelised koostoimed

Enamike firmade (sealhulgas Bears with Benefits ning IvyBears) närimisvitamiinid on arendatud välja nii, et erineva otstarbe ja toimeainega vitamiine saab võtta koos. See tähendab, et võid kõik karukesed korraga põske pista ega pea mitut manustamiskorda päevas meeles pidama. Ära lihtsalt võta D-vitamiini enne magamaminekut, sest see võib tekitada koostoime uneks vajaliku melatoniiniga, mida toodab sinu keha.

Mõnus maitse ei lase nende võtmist unustada

Kui miski maitseb magusalt ja hästi, püsib ka selle söömine paremini meeles. See on üks põhjuseid, miks närimisvitamiinid niivõrd hästi toimivad: nende võtmist on kerge meeles pidada, ning seega pole kuigi keeruline efektide nägemiseks vajalikku kuuri läbi teha.

Ei pea võtma kindlal ajal ega koos toiduga

Mõningate vitamiinide ja toidulisandite pakendil seisab, et neid tuleb võtta koos toiduga. On tõsi, et tühja kõhuga pole hea vitamiine-ravimeid tarvitada, sest näiteks rasvlahustuvad vitamiinid (D-, A- ja E-vitamiinid) vajavad korralikult imendumiseks rasva. Kuna närimisvitamiin sisaldab sõltuvalt selle koostisainetest sageli ka mõnda rasva, näiteks kookosõli, on tühja kõhu mure närimisvitamiinidega lahendatud. Ühtlasi tähendab see, et karukesi ei pea võtma ka kindlal kellaajal: pane lihtsalt vitamiinipurk endale autosse, kotti või töölauale ja võta neid sulle sobivaimal hetkel. Ainus erand on siinkohal D-vitamiin: kuigi karukesed, kus sees D-vitamiin, sisaldavad ka rasva, soovitatakse seda optimaalsete tulemuste saavutamiseks siiski võimalusel koos toiduga võtta.

Millised ohud võivad närimisvitamiinides peituda?

Närimisvitamiinid võivad endaga kaasa tuua ka potentsiaalseid ohte, mida on hea enne nende soetamist teada. Kuigi kvaliteetse firma vitamiinikarukesi eelistades on enamik neist ohtudest välistatud, anname siiski järgnevalt ülevaate, mida silmas pidada.

Närimisvitamiinides võib esineda lisatud suhkruid

Selleks, et närimisvitamiin hästi maitseks ja ebameeldiva maitsega toimeaineid tunda poleks, võib tulla ette, et neis sisaldub lisatud suhkruid. Kogus pole küll suur – umbes 1–3 g suhkrut ja 10–15 kcal päevase vitamiinikoguse kohta –, ent pikas perspektiivis on oluline seegi. Õnneks pakuvad mitmed närimisvitamiinide tootjaid oma kummikommidest ka suhkruvabu alternatiive, näiteks leidub selliseid Bears with Benefits tootevalikus, või on suisa kogu tootevalik lisatud suhkrutest prii, nagu IvyBears karukeste puhul.

Maitsvate karukeste ületarbimine pole tervisele hea

Kummikarukesed on maitsvad, ja seetõttu võib nii laste kui ka magusasõpradest täiskasvanute puhul tekkida oht, et närimisvitamiine süüakse päevasest soovituslikust kogusest rohkem. Tervisevaldkonna spetsialistid seda siiski ei soovita: näiteks suhkruvabade toodete puhul võib ülesöömine lõppeda kõhulahtisusega. Suhkrusisaldusega vitamiinide ületarbimine on aga halb sinu tervisele ning pikas perspektiivis ka kehakaalule. Mõndade rasvlahustuvate vitamiinide (nt A- ja E-vitamiini) ületarbimine võib aga kaasa tuua sellise vitamiinikontsentratsiooni, mis kvalifitseerub sinu keha jaoks mürgisena, ning toob kehval juhul kaasa kahjusid peavalust ja uimasusest nahaärrituse ja liigesvaluni. See kehtib nii tava- kui ka närimisvitamiinide puhul.

Ole tähelepanelik soovimatute koostisosade suhtes

Lisaks suhkrule võivad end närimisvitamiinides peita ka toiduvärvid, mille osas tuleb eriti ettevaatlik olla just lastel: on leitud, et looduses mitteesinevad sünteetilised toiduvärvid võivad neil põhjustada hüperaktiivsust ja keskendumishäireid. Kuna lapsed kaaluvad täiskasvanutest vähem, on neil ka oluliselt suurem oht vitamiine süües liiale minna. Tasub tähele panna, et närimisvitamiinides võib leiduda ka erinevaid loomseid komponente, nagu kummikommilaadse tekstuuri saamiseks kasutatav želatiin, mida soovivad aga vältida veganid. Nii IvyBears kui ka Bears with Benefits on kunstlikest toiduvärvidest vabad: selle asemel on nad värvitud looduses leiduvate koostisainetega. Samuti peaks need sobivad olema ka loomasõpradele: Bears with Benfits koostisosad on sobilikud taimetoitlastele, IvyBears tooted nende endi sõnul aga ka veganitele.

Kellele on närimisvitamiinid mõeldud?

Nii, nagu iga toidulisandiga, tuleb ka närimisvitamiinide puhul arvesse võtta, et on neid, kes saavad vitamiine vabalt võtta, aga ka neid, kes peaksid seda tegema ettevaatusega või sootuks mitte. Sellest nüüd lähemalt räägimegi.

Kes võib vitamiine tarbida ilma arsti konsultatsioonita?

Terved täiskasvanud, sealhulgas need, kellele arst on vitamiinipuuduse tõttu toidulisandeid soovitanud, võivad julgelt närimisvitamiine tarbida. Kindlasti on vitamiinidest kasu ka veganitele ja taimetoitlastele, kelle toidulaud on küll rikkalik, ent B12-vitamiini võrra siiski pahatihti vaesem. Kuigi närimisvitamiinid on eriti mugav lahendus just laste jaoks, tuleks nende puhul eelistada ainult spetsiaalselt lastele või noortele loodud närimisvitamiine.

Kes peaks vitamiinide tarbimiseks konsulteerima oma perearstiga?

Otseselt pole närimisvitamiinid keelatud kellelegi, kui ehk neelamishäiretega patsiendid välja arvata – nemad saavad tarvitada vitamiine kas lahustuval või süstitaval kujul. Oma perearstiga tuleks konsulteerida aga rasedatel ja rinnaga toitvatel naistel, samuti peaksid seda tegema need, kellel on diagnoositud mõni tõsisem haigus või allergia ning need, kes võtavad retseptiravimeid. Ka konkreetsed vitamiinid ise võivad allergiat tekitada: enamlevinud allergeenid on B-rühma vitamiinid. Lapsevanemad peaksid närimisvitamiinide puhul olema ettevaatlikud: enamasti on närimisvitamiinid välja arendatud täiskasvanute vajadusi silmas pidades, seega tuleks neil otsida tootevalikust spetsiaalselt lastele mõeldud närimisvitamiine, mis nende vajadusi, kehakaalu ja eripärasid silmas peavad.

Milliseid tulemusi võiks oodata?

Närimisvitamiinide tulemused sõltuvad konkreetse toote eesmärgist: kas karukesi võetakse juuste ja küünte, naha või immuunsüsteemi toetuseks. Järgnevalt vaatame üle levinumate närimisvitamiinide regulaarse tarvitamisega kaasnevad tulemused.

Juuksekasvuvitamiinid

Esimesed närimisvitamiinid, mis hooga maailmas populaarsust koguma asusid, olid juustele mõeldud vitamiinikarukesed, mis sümpatiseerisid oma efektiivsusega eriliselt just naistele. Juuste toetuseks mõeldud närimisvitamiinid aitavad kaasa juuste kiiremale kasvamisele ja vähendavad nende väljalangemist. Lisaks muudavad need juuksed tugevamaks ja säravamaks, parandades nende struktuuri ja ennetades nende katkemist – seegi aitab ilusamate juuste tervikpildile kaasa. Juuksed saavad tänu vitamiinidele juurde volüümi. Ent juukseid toetav biotiin teeb head ka küüntele ja nahale, muutes neid elujõulisemaks ja säravamaks. [vc_row][vc_column][products columns="4" orderby="title" order="" ids="343852, 343906, 47913"][/vc_column][/vc_row]

Nahavitamiinid

Nahale mõeldud närimisvitamiine on laias laastus kolme tüüpi: esimesed keskenduvad naha nooruslikkuse säilitamisele, teised jumele ja päikesekahjustustele, kolmandad tselluliidile. Nooruslikkust toetavad vitamiinikarukesed tõstavad naha elastsust, ennetavad vananemisilminguid, uuendavad ja tugevdavad nahka, pehmendavad ja niisutavad seda sügavalt ning soodustavad juba tekkinud kortsude taandumist. Vitamiinidel on oskus ka nahka silendada ning naharakke oksüdatiivse stressi eest kaitsta – oksüdatiivne stress on meie kehas üks põletike põhjustajaid. Jumet toetavad närimisvitamiinid keskenduvad nii jume ühtlusele kui ka naha säravusele. Kuiva ja ärritatud nahaseisundite leevendamise läbi peaks sinu nahk muutuma pehmemaks ja veatumaks ning saama klaari oleku. Lisaks tegelevad need vitamiinid ka päikesekahjustust puudutava osaga. Ühest küljest on küll päikesevalgus meile hädavajalik ja olulist energiat ning kaunist jumet andev, teisalt on see aga meie naha suurim vaenlane. Vitamiinikarukesed ennetavad hüperpigmentatsiooni ja melaniini ületootmist, aitavad kaasa fotovananemise nähtude vähendamisele ning tagavad ühtlase päevituse. Lisaks vähendavad need ultraviolettkiirgusest põhjendatud punetust ning naha tundlikkust. Kokkuvõttes muutub seeläbi paremaks ka inimese üldine välimus, sest just nahk reedab sageli meie vanuse. Naistele on väikesed ebatasasused tuharatel ja reitel igati loomulik, sest nende sidekoe struktuur on lihtsalt meeste omast erinev. Naha ebatasasustele ehk tselluliidile mõeldud närimisvitamiinid toetavad kogu keha nahka, muutes selle nooruslikult siledaks ja elastseks. Naha elastsust tõstes, seda seestpoolt tugevalt niisutades ning kortse silendades muutub ka tselluliit vähem märgatavaks, ning seda vitamiinikarukesed teha lubavadki. [vc_row][vc_column][products columns="4" orderby="title" order="" ids="345461, 344001, 55127, 345887"][/vc_column][/vc_row]

Immuunsüsteemi vitamiinid

Immuunsüsteemile keskenduvaid närimisvitamiine on samuti mitut tüüpi. Ühed keskenduvad luudele-lihastele neid tugevdades ja keha üldist toonust tõstes. Teised varustavad organismi elutähtsate vitamiinidega, misläbi muutub immuunsüsteem tugevamaks ja haigusrünnakutele vastupidavamaks. Lisaks tekib juurde energiat, misläbi tunneb inimene suuremat tasakaalu, rahu ja vähem stressi. Kolmandad immuunsüsteemile fokusseeritud närimisvitamiinid tegutsevad selle nimel, et organism muutuks puhtamaks, ainevahetus paremaks ja tõuseks üldine heaolu. [vc_row][vc_column][products columns="4" orderby="title" order="" ids="345888, 345524, 54957,288234"][/vc_column][/vc_row]

Kui kiiresti võiks tulemusi näha?

Reeglina sõltub närimisvitamiinide positiivse efekti ilmnemise kiirus konkreetsest inimesest. Kuigi enamik närimisvitamiinide tarvitajaid ütleb, et näevad positiivseid muutusi juba pärast mõnda nädalat, on optimaalse ja kestva efekti tekkimiseks vaja närimisvitamiine tarvitada vähemalt kolm kuud. Loomulikult on selle eelduseks, et karukesi võetakse korralikult iga päev (välja arvatud parema une jaoks mõeldud karukesi, mida tuleb tarvitada vastavalt vajadusele) ja täpselt nii palju, kui konkreetset vitamiini ette on nähtud. See võib koostisainete puhul varieeruda ühest karukesest päevas kuni nelja karukeseni. Ning muidugi mängivad rolli ka teised tegurid, eeskätt sinu toitumine, treeningharjumused ja unehügieen, aga ka geneetilised eelsoodumused, millele närimisvitamiinid heaks toeks on.

Kommentaarid

Lisa oma kommentaar