Kõik täishinnaga Näo ja Juuksehooldus tooted -20% koodiga MACTA20
Kingikampaania! 89€ ostust kingituseks Mood Repair šampoon 400ml väärtuses 9.95€(Kehtib kuni kingitusi jätkub)
Liitu meie uudiskirjaga ja naudi -10% soodustust esimeselt ostult!

Looduslik stressileevendaja ashwagandha

Looduslik stressileevendaja ashwagandha

Looduslik stressileevendaja ashwagandha

Jaga
09.02.23

Selles artiklis:

Mis on ashwagandha?

Mis on adaptogeen?

Milles seisneb ashwagandha kasulikkus?

Kuidas tarbida ashwagandhat?

Kokkuvõte

 

Mis on ashwagandha?
 

Ashwagandha(Withania somnifera) on punaste marjadega pisike igihaljas põõsas, mis on pärit India, Lähis-Ida ja Aafrika piirkondadest(1). Ashwaganda omapärane nimi on kooskõlas tema ebatavalise lõhnaga. Nimi “ashwagandha” tähendab sanskriti ehk iidses Indo-Euroopa keeles “hobuse lõhn” - viidates seeläbi taime juure loomalikule lõhnale.

 

Taime mugulalaadsed, pikad, torujad juured korjatakse, kuivatatakse ja jahvatatakse traditsiooniliselt talvel. Juurtest saadakse ashwaganda pulber, mida kasutatakse ravimites. Ashwagandha pulber on kasutusel olnud juba tuhandeid aastaid ja seda tarvitatakse ka tänapäeval. Viimastel aastatel on palju mindud üle ashwagandha ekstrakti või tinktuuri kasutamise peale selle kontsentreeritud ashwagandha sisalduse tõttu. Ekstrakte peetakse moodsamaks ja elegantsemaks vormiks, kui ashwagandha pulber.

 

Tihti on ashwaghandha tuntud kui “Talvine Kirss” (winter cherry inglise keeles) või  “India ženšenn”. Seda seetõttu, et ashwagandha toime ja mõju on sarnane ženšenni omadega, mis on kasutusel hiina meditsiinis. Nii ashwagandha kui ženšenni juurtes on ehituselt sarnased keemilised osakesed. Neid aineid loetakse stressi-, väsimuse- ja kurnatuse leevendajateks. Samuti annavad mõlemad lisaenergiat ja suurendavad vastupidavust.

Ashwagandha on üks võimsamaid ürte, mida loodus meile kinkinud on. Läbi aegade on ashwagandhat hinnatud ajurveedilises meditsiinis. Ashwagandha on haruldane taim ja tema kohta võib öelda ka adaptogeen.

 

Mis on adaptogeen?
 

Adaptogeen on looduslikes, taimsetes ravimites kasutatav aine, mis aitab toime tulla ja kohaneda stressiga(2). Adaptogeensed taimed toetavad vaimset ja füüsilist tervist. Nad aitavad taluda pingelisi ja stressirohkeid olukordasid.

 

Adaptogeenid mõjutavad stressihormoonide vahendajaid, mis on seotud HPAga(hüpotalamuse-hüpofüüsi-neerupealiste telg), mis reguleerib meeleolu, seksuaalsust, käitumist, seedimist, immuunsust ja energiakulu(3). Adaptogeen tekitab stabiliseerivat toimet, rahustades hüperaktiivseid ja tugevdades nõrgemaid, jõuetumaid süsteeme organismis. Adaptogeen on võimeline kohandama oma mõju täpselt sinna, kus kehal seda vaja on. Kohati ergutavalt, kohati rahustavalt. Adaptogeenid suurendavad füüsilist ja vaimset töövõimet stressi ja väsimuse tingimustes ilma, et tarvitamise perioodile järgneks töövõime langus, mis on paljudele teistele stimulantidele omane.

 

Stimulandid annavad kohese ergutava ja kiire toime. Samamoodi toimivad ka rahustid koheselt ja lühiajaliselt. Adaptogeenid vastupidiselt on järk-järgult toimivad ja annavad pikaajalise toime. Regulaarsel tarvitamisel aitavad adaptogeenid tõhusalt kehal ja meelel kasutada energiat säästlikul viisil.

 

Praegusel ajal , tulenevalt üldisest inimkonna stressitaseme suurenemist ja läbipõlemise tasemest, on hakatud üha enam otsima abi adaptogeensetest taimedest ja neist valmistatud toidulisanditest ja ravimitest. Lisaks ashwagandhale on ühed enim uuritud adaptogeenid maca(Lepidium meyenii), Aasia ženšenn(Eleutherococcus), Ameerika ženšenn(Panax quinquefolius), holy basiilik(Ocimum tenuiflorum) ja Hiina sidrunväänik(Schisandra chinensis).

 

Milles seisneb ashwagandha kasulikkus?
 

Ashwagandha kasulikkuse tõestamiseks on läbi viidud mitmeid teaduslikke uuringuid. Ashwagandha on enim tuntud kui looduslik stressileevendaja(4).

Kortisool on stressitekitaja hormoon, mida toodavad neerupealised(5). Pikaaegne kortisooli kõrge tase organismis võib tekitada kroonilise stress. Krooniline stress mõjutab inimese üleüldist tervist, seal hulgas südame-, veresoonkonna-, immuunsüsteemi- ja aju tervist. Kõrgenenud kortisooli tase avaldab mõju ka immuunssüsteemi toimimisele ja viljakusele. Ashwagandha kaitseb sind stressi negatiivsete mõjude eest, suurendades sinu stressitaluvuse taset. Adaptogeensed ürdid reguleerivad samaaegselt mitmeid füsioloogilisi protsesse, et aidata stressis organism viia tasakaalu ehk homöostaasi(6).

 

Krooniline stress kutsub esile meeleolulanguse ja hormonaalsed kõikumised. Sellised muutused langetavad sageli ka viljakust ja sugutungi. Ashwagandha stressi maandavad ja hormonaalset taset tasakaalustavad omadused aitavad neid mõjusid leevendada. Ashwagandhat on läbi aegade kasutatud reproduktiivse- ja seksuaaltervise toetamiseks. Tänu erinevatele kliinilistele uuringutele, on see mõju ka tõestatud. On leitud, et ashwagandha parandab spermakvaliteeti, spermatosoidide arvu ja liikuvust. Samuti tõstab ashwagandha testosterooni taset(7,8).

 

Ashwagandha aitab kontrollida kehakaalu. Uuringus, kuidas mõjub ashwagandha stressiga seotud ülesöömisele, leiti, et regulaarselt ashwagandhat tarbinud kroonilise stressi käes kannatajad, kes rahuldasid oma stressitaset söömisega, kaotasid edukalt kaalu, tänu ashwagandha stressi leevendavale mõjule(9). Seeläbi paranes ka nende üleüldine tervislik seisund.

 

Ashwagandha aitab suurendada lihasmassi, suurendades vastupidavust ja vähendada rasvumist(10).

 

Ashwagandha mõjutab insuliini taset organismis ja rakkude võimet omandada verest saadavat glükoosi. Ashwagandha sisaldab ühendit withaferin A(WA), millel on tugev suhkruhaiguse ehk diabeedivastane omadus(11).

 

Ashwagandha lehed sisaldavad ainet trietüüleenglükool, millel on und soodustav mõju(12).

 

Kuidas tarbida ashwagandhat?
 

Ashwagandha, nagu ka kõik teised adaptogeenid, on mitte mürgine, taimne toidulisand. Ashwagandha ei ole ohtlik, kui tarbida mõõdukates kogustes. Liigsel tarbimisel võivad esineda kõrvalmõjud.

 

Ashwagandha on saadaval erinevates vormides. Ashwagandha pulber, ashwagandha kapslid, ashwagandha ekstrakt või ashwagandha tabletid. Samuti on üha enam leida laiahaarde kaubandusest erinevaid ashwagandhat sisaldavaid jooke ja toite. Kogus, mida tarvitada, oleneb sellest, mis eesmärgil sa ashwagandhat võtad. Meditsiinilistel näidustustel ei ole määratud, mis on ashwaghanda tarbimise soovitatud kogus. Kõige üldisem annus on kuni 1000 mg ashwagandhat päevas. Alati vaata tootja poolset soovitatud päevast kogust ja konsulteeri enne tarvitamist oma arstiga.

Ashwagandha ekstrakt on potentsem, kui ashwagandha pulber. Seega piisab ashwagandah ekstrakti tarbides väiksemast kogusest.

Ashwagandhat tarbides tasub meeles pidada, et tulemuste nägemiseks ja kogemiseks peaks võtma ashwagandhat pika perioodi vältel. Ashwagandha toime on kumulatiivne, vaid regulaarsel kasutamisel märkad ja tunnetad selle toidulisandi efekti.

 

Ashwaganda näol on tegemist loodusliku toidulisandiga, kuid sellegipoolest võib esineda tarbimisel kõrvalmõjud. Üleliigne ravimtaime manustamine võib kaasa tuua iivelduse ja seedimise probleemid. Kui sinu kilpnääre on haige, võib ashwagandha tarbimine olla sulle vastunäidustatud. Siiski on uuringuid, mis näitavad, et ashwagandha toidulisandite tarbimine on parandanud kilpnäärme hormoonide talitust, seal hulgas parandanud üldist patsiendi stressitaset(13). Ashwagandha võib tõsta kilpnäärme hormooni taset. Konsulteeri tervisehoiu töötaja või perearstiga, et määrata, milline kogus ashwagandhat sulle sobib. Enamus ashwagandhaga seotud kõrvalmõjud on ilmnenud paralleelselt teiste ravimite kasutamisega. Seega oskab sinu arst sulle anda parimat nõu, kas ja kui palju ashwagandhat tarbida.

 

Kokkuvõte:
 

Ashwagandha on iidne ravimtaim, millest saadav toidulisand on mitmete tervisele kasulike omadustega. Ashwaghanda on enamasti inimesele ohutu, aga nagu kõikide toidulisanditega, on ka temal oma kõrvalmõjud. Ashwagandha vähendab stressitaset, soodustab und, parandab füüsilisi ja mentaalseid näitajaid. Kuigi ashwagandha on looduslik, tasub siiski konsulteerida oma tervishoiutöötajaga enne ashwagandha toidulisandite tarbima hakkamist.


Allikad:

1.            https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-ashwagandha

2.            https://www.webmd.com/balance/adaptogens-what-to-know

3.            https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6979308/

4.            https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201301/

5.            https://www.verywellmind.com/cortisol-and-stress-how-to-stay-healthy-3145080

6.            https://www.scientificamerican.com/article/what-is-homeostasis/

7.            https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/571420/

8.            https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19501822/

9.            https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871210/

10.         https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26609282/

11.         https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26609282/

12.         https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32818573/

13.         https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25624699/

Kommentaarid

Lisa oma kommentaar